amherst memorial service

Teresa Minh Tam Huynh

Teresa Minh Tam HuynhVisitation

Tuesday, April 27, 2021
10:00 - 11:00 AM
St. Joseph's Parish
1612 East 18th Avenue, Vancouver, BC
See on Google Maps

Funeral Service

Tuesday, April 27, 2021
11:00 AM
St. Joseph's Parish
1612 East 18th Avenue, Vancouver, BC
See on Google Maps

Witness Cremation

Thursday, April 29, 2021
9:00 AM
Vancouver Memorial Services and Crematorium
5505 Fraser Street, Vancouver, BC
See on Google Maps


Obituary
Obituary for Teresa Minh Tam Huynh

May 14, 1960 – April 17, 2021


It is with profound sadness, our family announces the unexpected passing of TERESA HUYNH MINH TAM in her home in Vancouver in the early morning of April 17th, 2021 at the age of 60.

Beloved wife of Tien. Compassionate mother to Tri (Vanessa), Paul and Patrick. Faithful daughter to Nghia. Quintessential sister to Giao (Chau), Hao, Thong, and Nhi (Binh). Cultured aunt to Stephanie, Emily and Kathryn. Generous and witty grandmother to Eli, Madeline, Jonah and Jacob. She was predeceased by her beloved father, Bao and her youngest sister, Thu.

Born on May 14th, 1960 in Hoi An, Vietnam, she was the eldest of six children. Educated in Commerce and Economics she would go on to teach adult classes in business management in Saigon, where she met her husband during a trades practicum. She soon after married her soulmate on Jan 29th, 1983.

In search of a brighter future for her family, with her determined spirit, devout husband and son in tow, she began her perilous journey to immigrate to Canada in November 1988. Over the next 33 years, she would rise to the challenge of balancing her roles as wife, mother of three, student, and provider. Diverse in her skill sets, she dabbled in everything including gardening, cabinetry, fishing, and sewing. She was an expert seamstress, evident in the many elaborate handmade Halloween costumes she made for her sons.

Establishing a new path in Vancouver, Canada, she found her passion as a community home health aide - providing care and affirming the dignity of those homebound and less abled. She was adored by her clients and was sought out for her attentive and genuine nature.

A tour de force in the kitchen, generous with flavour and portion. She cooked not simply to feed but to bring friends and family together, strengthening family bonds and mending wounds. She had a supernatural ability to recall her sons back home for irreproducible home-cooked meals.

A renaissance woman who knew how to appreciate the finer things in life, but also found immense joy in the simple pleasures. An unapologetic fan of Spaghetti Western movies, Korean dramas, and all things Keanu Reeves. An avid collector of many things fine from English bone china to glimmering accessories. A consummate bargain hunter for great finds from yard sales to Hudson’s Bay. Unparalleled in her style with a pathological affinity to monochromatic outfits and all things purple.

Unsparing with her wit and humor, albeit unknowingly dark or racially inappropriate at times, she brought laughter to every occasion joyous or sad. She can receive hazing and be the butt-end of jokes as well as she can dispense it back. She was a daily source of comedy and fun for her four grandchildren.

A pillar of strength and compassion in all the relationships she purposefully cultivated. A survivor and fighter of Herculean tenacity during times of adversity; quick on her feet to roll with the punches but also patient and calm in her resolve. To her family, she was charitable with her time, energy and love. Leading by example, she imprinted onto those she loved her strongest qualities of selflessness, dedication to family, hard work, and perseverance.

The memory and impact of her sacrificial love for others will live in our hearts.

Her Celebration of Life was held at St. Joseph’s Parish in Vancouver on Tuesday, April 27th, 2021.
Obituary (In Vietnamese)
Obituary for Teresa Minh Tam Huynh

14 tháng 5 năm 1960 – Ngày 17 tháng 4 năm 2021


rong niềm tiếc thương vô hạn, gia đình chúng tôi trân trọng báo tin sự ra đi đột ngột của TERESA HUỲNH MINH TÂM tại tư gia ở Vancouver vào sáng sớm ngày 17 tháng 4 năm 2021, hưởng thọ 60 tuổi.

Sinh ngày 14 tháng 5 năm 1960 tại Hội An, Việt Nam, Tâm là con cả trong gia đình có 6 người con. Tâm là một người con có hiếu với cha mẹ, là một người chị gương mẫu với các em Giao (Châu), Hảo, Thông và Nhi (Bình), là một người vợ tào khang của Tiến, là một từ mẫu với các con Trí (Vanessa), Paul và Patrick, là một người dì đáng kính với các cháu Stephanie, Emily và Kathryn, là một bà nội bao dung và ân cần với các cháu Eli, Madeline, Jonah và Jacob.

Sau khi tốt nghiệp Đại Học Kinh tế, Tâm giảng dạy quản trị kinh doanh cho người lớn tại Sài Gòn, nơi cô gặp bạn đời mình trong một lần đi thực tập. Tâm kết hôn vào ngày 29 tháng 1 năm 1983.

Vì một tương lai tươi sáng hơn, Tâm cùng chồng và con trai đã trải qua một cuộc hành trình vượt biển đầy nguy hiểm và nhập cư vào Canada vào tháng 11 năm 1988. Trong 33 năm qua, Tâm đã cân bằng và hoàn thành vai trò của một người vợ, một người mẹ của ba đứa con, và một người làm việc toàn thời gian. Nhờ vào sự khéo tay và sáng tạo, Tâm có thể làm vườn, làm mộc, câu cá, và may vá. Điều này được chứng minh qua những bộ trang phục Halloween thủ công cầu kỳ cho các con trai của Tam.

Tại Vancouver, Canada, Tâm tìm thấy đam mê trong công việc hổ tro hỗ trợ sức khỏe tại nhà, giúp đỡ những người già cả và những người vì bệnh tật phải ở trong nhà. Tâm được mọi người quý mến vì chu đáo và thật thà.

Là một người nội trợ nấu ăn rất ngon cho gia đình, Tâm nấu không chỉ đơn giản là để ăn mỗi ngày mà để các thành viên trong gia đình và bạn bè gắn kết, thấu hiểu và chia sẻ với nhau hơn. Những món ăn ngon Tâm nấu là tiếng gọi thôi thúc các con về nhà mỗi ngày.

Tâm trân trọng những điều tốt đẹp trong cuộc sống, và cũng tận hưởng những thú vui giản dị. Tâm thích xem phim Cao bồi Ý, phim truyền hình Hàn Quốc và tất cả phim liên quan đến Keanu Reeves. Tâm có niềm đam mê sưu tập đồ sứ của Anh và đồ trang sức. Tâm cũng là một tín đồ săn hàng giảm giá từ những điểm bán ngoài sân tại tư gia cho đến trung tâm thương mại Hudson Bay. Tâm yêu gam màu tím, luôn luôn trung thanh với trang phục đơn sắc màu tím và tất cả mọi thứ màu tím.

Với một năng khiếu hài hước và dí dỏm, Tâm đã mang lại tiếng cười cho mọi thành viên trong gia đình mọi lúc cho dù là vui hay buồn. Tâm là nguồn vui hàng ngày cho bốn đứa cháu của mình.

Trong các mối quan hệ xã hội, Tâm là một chổ dựa vững chắc và giàu lòng nhân ái. Đối với gia đình, Tâm đã cống hiến toàn bộ thời gian, năng lực và tình thuong của mình. Những người Tâm yêu quý sẽ khắc ghi trong tim những đức tính tốt của Tâm như là vị tha, tận tụy với gia đình, chăm chỉ và kiên trì.

Những kỷ niệm và tình yêu thương đầy hy sinh của Tâm sẽ sống mãi trong tim chúng ta.

Lễ Tôn Vinh Cuộc đời của Tâm được tổ chức tại Giáo xứ Thánh Giuse ở Vancouver vào Thứ Ba, ngày 27 tháng 4 năm 2021.

Memorial Tribute


Having issues viewing this video? Watch on You Tube.
Memorial Card
Condolence Messages


back to top


Fill out my online form.

 

back to top

Dignity. Respect. Simplicity.